Doç. Dr. Fatih Çakır G​ündoğan
Göz Hastalıkları Uzmanı

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

Göz tansiyonu (glokom) optik sinire hasar veren ve ortak yönleri bu hasarın göz tansiyon seviyesi ile ilişkili olduğu bir grup göz hastalığına verilen ortak isimdir.  Bu tanımdan anlaşılan şudur. Göz tansiyonunda görme siniri hasar görür. Bu hasar göz tansiyonu ile ilişkili bir hasardır. Ancak göz tansiyon seviyesi normal olduğu değerlendirilen sınırlarda olsa bile göz tansiyonu hastalığı yine de ortaya çıkabilir. Son cümlemizin tam olarak anlaşılmama ihtimali olduğunu farkındayız. Bu yazıda bu konuya açıklık getireceğiz. 

Glokom her yaş grubunda ortaya çıkabilen bir sorundur. Ancak en sık yaşlı popülasyonda ortaya çıkar. 60 yaş üzerinde en sık körlük nedenlerinden biri göz tansiyonu hastalığıdır.  

Glokomun birçok formunda hastalık herhangi bir belirti vermez. Kişi görmesinde bulanıklık hissettiği zaman genellikle görme sinirinde ciddi hasar ortaya çıkmış olmaktadır. 

Düzenli göz muayenesi olmak glokomun erken tanısı için hayati öneme haizdir. Göz tansiyonu erken dönemde tespit edildiğinde erken tedavi ile hastalığın ilerlemesi durdurulabilir ya da yavaşlatılabilir. Bir hastada glokom tanısı konulduğunda ömür boyu takip edilmesi gerekmektedir. 

Glokomun Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu belirtileri glokomun tipine ve hastalığın evresine göre değişmektedir. Bunları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.  

Açık Açılı Glokom

Akut Açı Kapanması Glokomu

Normal Basınçlı Glokom

Çocukluk Çağı Glokomu

Pigmenter Glokom

Göz Tansiyonu Nedeni Nedir?

Göz tansiyonu hastalığı göz içi basıncına bağlı olarak görme sinirinde ortaya çıkan hasarı ifade etmektedir. Görme sinirinde hasar ortaya çıktıkça görme alanında kör noktalar ortaya çıkmaya başlar. Göz içi basınç artışı göz içi sıvısının emilimindeki bir dirençten ya da mekanik ve anatomik bir engelden dolayı ortaya çıkar.

Göz içi sıvısı (aköz hümor), gözün arka kamara adı verilen arka odacığında silter cisim adı verilen bir bölgeden yapılır. Daha sonra iris ve lens arasında bulunan açıklıktan gözün ön kamarasına ya da ön odacığına geçer. Aköz hümor ön odacıkta kornea ve iris arasında bulunan açıdaki trabeküler ağ adı verilen kısımdan emilir. Aköz hümorun yapılması ve emilmesine ilişkin aşağıdaki şematik resme bakınız.

göz tansiyonu-glokom

Açık Açılı Glokom

Açık açılı glokom en sık görülen glokom tipidir. Bu glokom tipinde kornea ve iris arasındaki açı anatomik olarak açıktır. Ancak drenaj sitemindeki diğer kısımlar görevlerini düzgün bir şekilde yerine getirmedikleri için göz içi sıvısının emilimi zorlaşır ve göz içi basıncı artar. 

Glokom Tanısı

Glokom tanısı maalesef birçok defa rutin göz muayenelerinde atlanabilmektedir. Bunun nedeni hastanın herhangi bir görme şikayetinin olmaması, göz muayenelerinde hastanın göz tansiyonuna bakılmamış olması gibi faktörlerdir. Göz tansiyonunun tanısında aşağıdaki muayene yöntemleri kullanılmaktadır.

Glokom Tedavisi

Glokomun oluşturduğu hasar geri dödürülemez bir hasardır. Bu nedenle erken tanı ve rutin kontroller önemlidir. Hastalık erken dönemde tespit edildiğinde görme kaybı engellenebilir ya da yavaşlatılabilir. Glokom göz içi basıncı düşürülerek tedavi edilmektedir. Tedavi seçenekleri göz damlaları, ağızdan alınan ilaçlar, lazer tedavisi, cerrahi ve bu yaklaşımların kombinasyonudur. Glokom tedavisi genellikle damla tedavisi olarak başlar. Bu damlaların bazıları göz içi sıvısının yapımını azaltır, bir kısmı ise iridokorneal açıdan emilimini artırır. Göz içi basıncının ne kadar düşürülmesi gerektiğine bağlı olarak birden fazla damlanın kullanılması gerekebilmektedir. 

Glokom Hastası Göz Tansiyon Damlasını Nasıl Damlatmalıdır?

Göz tansiyon damlaları damlatıldıktan sonra kısmen kan akımına karışırlar. Bu da göz ile ilişkisi olmayan yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Damla damlatıldıktan sonra gözlerin 1-2 dakika kapalı tutulması ve parmaklarla 1-2 dakika boyunca burun-göz arasındaki bölgeye hafif bası uygulanması damlaların kana karışmasını engeller ve yan etkileri azaltır. Bu yöntemler ayrıca damlaların gözle temas süresini ve dolayısıyla etkilerini de artırırlar. Birden fazla damla kullanılıyorsa damlalar arasında en az 5 dakika beklemek uygun olacaktır.