Katarakt göz içinde bulunan doğal merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Doğal mercek herkeste bulunur ve doğumda saydamdır. Göze giren ışık huzmeleri doğal mercekten kırılarak gözün arka kısmına geçer. Bu nedenle doğal merceğin saydam olması normal bir görme için çok önemlidir. Herhangi bir nedene bağlı olarak doğal mercekte kısmen ya da tamamen ışığı normal bir şekilde geçirmeyen alanlar ortaya çıkarsa bu durumda katarakt ortaya çıkmış olmaktadır. Aşağıdaki şekilde göz içinde bulunan doğal mercek görülmektedir.
Kataraktın en sık nedeni yaşlanmadır. Yaşlanma ile doğal lensimiz yavaş yavaş saydamlığını kaybeder. Bunun en büyük nedenleri güneş ışığındaki ultraviyole ışınları ile lensin su içeriğinin yaşla birlikte azalmasıdır. Yaşın dışında bazı hastalıklar, bazı ilaçlar, göze ve kafaya gelen travmalar da katarakt nedeni olabilmektedir.
Yaşa bağlı olarak yeteri kadar yaşayan herkeste katarakt ortaya çıkacaktır.
Katarakt ameliyatında kullanılan mercekler hakkında bilgi vermektedir.
Katarakt farklı şekillerde kendini gösterebilir. Ancak genel olarak katarakt belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
Kataraktta doğal lenste ortaya çıkan matlık başlangıçta lensin küçük bir alanını etkileyebilir. Kişi bu durumun hiç farkında olmayabilir. Ancak zaman ilerledikçe lensin daha merkezi kısımları yoğun olarak etkilendiğinde yukarıda belirtilen belirtiler ortaya çıkar. Katarakt genellikle her iki gözde birlikte ortaya çıkar ancak asimetrik olabilir. Yani bir gözde daha yoğun katarakt varken diğer gözde başlangıç aşamasında olabilmektedir.
Kayseri veya çevresinde yaşıyorsanız Katarakt ameliyatı olabileceğiniz en güvenilir doktorlardan biri de Doç. Dr. Fatih Çakır Gündoğan'dır.
Kataraktın bazı tipleri bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsetmek istiyorum.
Katarakta neden olan bazı risk faktörleri vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.
Bugüne kadar hiç bir bilimsel çalışma kataraktın önlenebileceğini kesim bir şekilde ortaya koymamıştır. Ancak bazı önlemler almanın faydalı olabileceği değerlendirilmektedir.
Katarakt tanısı koymak bir göz doktoru için kolaydır. Ancak bazı durumlarda özellikle yoğun hasta muayenesinin yapıldığı polikliniklerde atlanabilmektedir. Katarakt tanısı aşağıdaki muayene yöntemleri ile kolayca konulabilmektedir.